Chirurgische Mondkapjes

Chirurgische mondkapjes hebben de officiële naam chirurgische mond-neusmaskers. Deze aanduiding is specifieker dan mondmaskers omdat ook de neus door dit type masker bedekt wordt.

U draagt de chirurgische mond-neusmaskers dus over neus en mond in de vorm van een van textiel gemaakt kapje dat achter de oren wordt bevestigd. Het textiel werkt als een soort luchtfilter en beschermt de patiënt- of de mensen om u heen – tegen micro-organismen die door u worden uitgeademd. Anderzijds beschermt het chirurgische mondmasker u zelf tegen vloeistof spatten afkomstig van de mensen om u heen. Het masker heeft dus een dubbele werking.

Chirurgische mondkapjes zijn er in 3 varianten:

  1. Type I
  2. Type II
  3. Type IIR

Elke variant moet voldoen aan wettelijk bepaalde Europese standaarden die zijn vastgelegd in EN14683 om dit type aanduiding te mogen dragen. NEN regelgeving no. 14683 schrijft voor dat patiënten minimaal Type I maskers gebruiken en medewerkers minimaal Type II of IIR maskers.

Per type chirurgische mondmasker gelden afwijkende eisen. Het wezenlijke verschil tussen Type II en IIR is dat deze laatste vloeistofbestendig is.

Type I
Bacteriële filterefficiëntie (%) ≥ 95%
Ademweerstand (Pa/cm2) < 29,4 Pa
Spatweerstand (kPa) n.v.t

Type II
Bacteriële filterefficiëntie (%) ≥ 98%
Ademweerstand (Pa/cm2) < 29,4 Pa
Spatweerstand (kPa) n.v.t

Type IIR
Bacteriële filterefficiëntie (%) ≥ 98%
Ademweerstand (Pa/cm2) < 49,0 Pa
Spatweerstand (kPa) ≥ 16,0 mm Hg

Tagged , , , ,