Hoe draagt u een mondkapje?

De verspreiding van het Corona virus kan beter tegengehouden worden wanneer iedereen op de juiste wijze een mondkapje (mondneusmasker) draagt. Maar hoe draagt u een mondkapje, hoe bewaart u ze en hoe gooit u ze weg na het dragen?

Hoe draagt u een mondkapje?

Bekijk onderstaande video van het RIVM waarin instructies getoond worden voor het gebruik van een mondneusmasker door professionals.

Wat doe ik met gebruikte mondkapjes?

Deze kunt u gewoon weggooien.

  • Als u het masker afneemt probeer dan de buitenkant van het masker niet aan te raken.
  • Denk eraan altijd uw handen te wassen nadat u het masker heeft afgedaan en weggegooid.
  • Een eenmaal gebruikt masker moet u niet nog eens opzetten.
  • Zodra het masker gescheurd of vervuild is moet u een nieuwe gebruiken.

Hoe vaak moet een mondkapje vervangen worden?

De beschermende kwaliteiten van mondkapjes verslechteren in de loop van de tijd en dus moeten ze regelmatig vervangen worden. Het wordt algemeen aangeraden om de maskers elke 4 uur te vervangen. Als het masker erg nat of besmet is dan moet u het direct vervangen.

Hoe lang kan het virus op een besmet masker overleven?

Volgens het RIVM is besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken mogelijk [1]. Voor coronavirussen die SARS severe acute respiratory syndrome en MERS Middle East Respiratory Syndrome veroorzaken is het echter niet duidelijk of oppervlakken een rol spelen [2]. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen [3,4]. Deze onderzoeken vonden plaats onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. Het is mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden [4, 5]. De hoeveelheid virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.

Je kunt, net zoals altijd, spullen of oppervlakken aanraken of vastpakken, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. Voorkom daarna dat je je gezicht aanraakt en was meteen je handen goed met water en zeep. Er is dan geen kans dat je ziek wordt als je spullen vastpakt of oppervlakken aanraakt.

Tagged , , , ,