Mondkapjes

Het is vandaag 22 april. Minder dan 2 maanden geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat wij, gewone mensen, ons vandaag zouden bezig houden met mondkapjes. In dit bericht probeer ik een goede beschrijving te geven van de mondkapjes die er zijn, welke soorten en varianten.

Er zijn zeer verschillende soorten mondkapjes in omloop. In dit artikel beschrijf ik de soorten mondkapjes die in gebruik zijn. Er zijn 2 soorten:

  1. FFP mondkapjes;
  2. Chirurgische mondkapjes.

FFP Mondkapjes mondmaskers

FFP is een afkorting voor Filtering Facepiece Particles. FFP mondkapjes hebben te voldoen aan wettelijke regelgeving en certificaten. FFP mondkapjes geven bescherming tegen virussen en stofdeeltjes in de lucht.

FFP Mondkapjes zijn er in 3 varianten die volgens de EN 149-norm zijn beschreven in drie klassen van filterefficientie.

  1. FFP1 Mondkapjes – laagste efficiëntie
  2. FFP2 Mondkapjes – standaard efficiëntie
  3. FFP3 Mondkapjes – hoogste efficiëntie

FFP maskers bedekken de helft van uw gelaat. Met name neus en mond maar ook de kin wordt deels bedekt. Meer informatie over FFP mondkapjes vindt u hier.

Chirurgische mondkapjes mondmaskers

Chirurgische mondkapjes hebben de officiële naam chirurgische mond-neusmaskers. Hier mee bedekt u neus en mond met een van textiel gemaakt kapje dat achter de oren wordt bevestigd. Dit textiel werkt als een luchtfilter en beschermt de patiënt, of de mensen om u heen, tegen micro-organismes die u uitademend. Anderzijds beschermt het u tegen vloeistof spetters afkomstig van de mensen om u heen.

Chirurgische mondkapjes zijn er in 3 varianten:

  1. Type I
  2. Type II
  3. Type IIR

Elke variant moet voldoen aan Europese standaarden die zijn vastgelegd in EN 14683. NEN regelgeving no. 14683 schrijft voor dat patiënten minimaal Type I gebruiken en medewerkers minimaal Type II of IIR.

Ook interessant

Tagged , , ,